Odżywka białkowa Trec Nutrition Casein 100 1800G

Odżywka białkowa Trec Nutrition Casein 100 1800G post thumbnail image

Kazeina Casein 100, czyli białko idealne zawsze wtedy, gdy organizm potrzebuje wydłużonego dopływu protein do mięśni

Na czym polega specyfika kazeiny?

Na pulę białek mleka składają się dwie frakcje: kazeinowa i serwatkowa. Różnią się one między sobą kinetyką przemian w organizmie. Białka serwatkowe są szybko trawione i w równie szybkim tempie docierają do mięśni. Kazeina zachowuje się w tym względzie nieco inaczej. Kazeina trec jest bardzo powoli rozkładana w układzie pokarmowym. Uwolnione z kazeiny aminokwasy przez wiele godzin są emitowane do krwi.
Odmienne sposoby trawienia i przyswajania kazeiny oraz białek serwatkowych nie powoduję, że jedne są lepsze, a drugie gorsze. Każde z nich tak naprawdę jest potrzebne, tylko w innych porach dnia. Casein 100 to niezastąpiona forma białka przed udaniem się na nocny spoczynek, gdy przez wiele godzin będziemy pościć, oraz zawsze wtedy, gdy nie możemy dostarczyć regularnie do organizmu protein.

Kazeina – doskonałe rozwiązania przed snem oraz zawsze wtedy, gdy przerwy między posiłkami się wydłużają.

Rano czy w porze potreningowej organizm domaga się dostawy szybko przyswajalnych białek jak Isolate 100 (link). To wynika z przyspieszonego wówczas tempa przemian metabolicznych. Jednak na przestrzeni dnia nie zawsze towarzyszy nam rozpędzony metabolizm. Czasem organizm woli białka, które będą przyswajały się powoli, przez długi czas emitując do krwi aminokwasy. I tak właśnie zachowuje się kazeina w Casein 100.

Źródło: https://www.bodynutrition.com/product/trutein-whey-casein-egg-white/

Długo trawiące się białko pod postacią kazeiny to doskonałe rozwiązanie przed snem. Idąc spać musimy być świadomi, że metabolizm przechodzi na bardzo zwolnione obroty. Teraz organizm udaje się na spoczynek, w czasie którego będzie wykonywał różne prace naprawcze, także w obrębie zmęczonych treningiem mięśni. Wówczas ustrój potrzebuje ciągłego dopływu aminokwasów, które będą umożliwiały sprawne przeprowadzanie procesów naprawczych oraz tych o charakterze anabolicznym. I te nocne potrzeby natury regeneracyjnej i anabolicznej zaspokaja doskonale Casein 100 trec.
Kazeina trec może stanowić doskonałą formę białka w posiłku, szczególnie gdy nie wiesz za jaki czas będziesz miał czas coś zjeść. Przyjęcie porcji Casein 100 pozwoli ci realizować obowiązki dnia codziennego bez uszczerbku dla Twoich mięśni.

Casein 100 to 100% kazeiny micelarnej, czyli naturalna struktura białka gwarantem jego wysokiej jakości

Okazuje się, że kazeina kazeinie nie jest równa. Chcąc zaopatrzyć się w białka kazeinowe o przedłużonym czasie wchłaniania upewnij się, czy w składzie produktu występuje kazeina micelarna a nie jedna z form kazeinianów. Kazeina micelarna to naturalna, nie zmieniona w trakcie procesu produkcyjnego, struktura tego białka mlecznego, świadcząca o jego wysokiej jakości.

W świeżym mleku większość białek kazeinowych występują w formie rozproszonych, kulistych, porowatych miceli, których kształt można przyrównać do malin. Micele kazeinowe są trudno rozpuszczalne w wodzie, co powoduje, że białko to pozostaje w żołądku nieco dłużej tworząc żelową strukturą. Ale czy właśnie wydłużonego czasu trawienia i przyswajania nie oczekujemy od białka o wydłużonym czasie uwalniania jak Casein 100? Czy każda kazeina to zawsze 100% kazeiny micelarnej? Okazuje się, że nie! Czasem jak jako białko o przedłużonym uwalnianiu sprzedawane są kazeininy.

Casein 100 to nie kazeininan!

Wydłużone przyswajanie kazeiny trec odróżnia ją od innych produktów bazujących na formie kazeinianów. W celu uzyskania kazeinianów, wyodrębnioną z mleka kazeinę micelarną zobojętnia się odpowiednią zasadą np. wodorotlenkiem sodu, wapnia, potasu, magnezu. W wyniku tej modyfikacji uzyskuje się rozpuszczalne w wodzie sole kazeiny zwane kazeinianami. Kazeiniany są łatwo rozpuszczalne, a co za tym idzie są szybko i łatwo trawione w układzie pokarmowym. Czy jednak tego oczekujemy od produktu białkowego o wydłużonym wchłanianiu? Przecież kupując kazeinę oczekujemy białka, które wielogodzinnie będzie zaopatrywało mięśnie w składnik budulcowy. Gdybyśmy chcieli ekspresowej dostawy białek zdecydowalibyśmy się na produkty typu Isolate 100, czy Whey Perfect zawierające izolat białek serwatkowych. Poza tym proces produkcyjny kazeininów zakłada stosowanie wysokich temperatur, które wiemy, że są szkodliwe dla struktury wrażliwej kazeiny.
Wybierając kazeinę zawsze upewnij się, czy jest to kazeina micelarna, stanowiąca 100% składu Casein 100.

Kazeina micelarna jako źródło wapnia (Ca)

Kazeina w formie micelarnej ma jeszcze jedną ważną zaletę. Stanowi ona doskonałe źródło Ca. W stabilizowaniu struktury miceli ogromną rolę odgrywa właśnie jony Ca, które tworzą specyficzne mosteczki między i śródcząsteczkowe. Wapń, którego źródłem jest kazeina micelarna, to ważny minerał, który buduje nasze kości, oraz jest niezbędny w czasie skurczu mięśniowego.

Zalety Casein 100 firmy trec:

– Casein 100 w 100% zawiera naturalną kazeinę micelarną
– Kazeina trec to białko o wydłużonej kinetyce przemian w organizmie, zapewniające długotrwałe zaopatrzenie organizmu w białko
– Kazeina trec doskonale zabezpiecza dostawy białka do mięśni w czasie snu
– Casein 100 nie zawiera zmienionej chemicznie formy kazainianu
– Kazeina trec to doskonałe źródło wapnia

Źródło
– J. Szpendowski, K. Siemianowski; Właściwości odżywcze i funkcjonalne oraz zastosowanie kazeinianów w przetwórstwie spożywczym; [w:] Nauki Inżynierskie i Technologie 3(10); 2013
– de Kruif , Cornelis G., Thom Huppertz, Volker S. Urban and Andrei V. Petukhov. 2012. Casein micelles and their internal structure. Advances in Colloid and Interface Science 171–172: 36–52.

Sprawdź również inne białka: Whey 100, Perfect Whey Protein, Ultimate Protein, Isolate 100, Soy Protein

Artykuł, który warto przeczytać
Autor: Andrzej Ziółkowski

Kazeina jest jednym z najczęściej pojawiających się w rozmowach odmian białka. Czytając wyczerpujące opracowania dotyczące różnych rodzajów białka można czuć się odrobinę zdezorientowanym. Jeśli spotkało to Ciebie, nie jesteś sam. Mając do wyboru tak wiele różnych opcji, może być trudno podjąć decyzje, które przyniosą najlepsze rezultaty.

Ważne, by poświęcić trochę czasu na zbadanie dostępnych rodzajów odżywek, ponieważ niektóre z nich są zdecydowanie odpowiedniejsze do zastosowania w pewnych sytuacjach.

W momencie, w którym dokładnie dopasujesz rodzaj suplementu białkowego do celu treningowego nie będzie wątpliwości, czy otrzymasz korzyści z jego użytkowania.

Rzućmy okiem na niektóre z kluczowych benefitów związanych z białkiem, jakim jest kazeina, dzięki czemu lepiej podejmiesz decyzję, co jest odpowiedniejsze dla Ciebie.

Kazeina na zachowanie mięśni na diecie redukcyjnej

Gdy wybierasz dietę o niższej kaloryczności, jednym z pierwszych problemów, które staną się coraz większym problemem, jest utrata masy mięśniowej. Ponieważ nie będziesz dostarczać wystarczającej ilości kalorii, aby w pełni zaspokoić wszystkie potrzeby energetyczne wymagane przez cały dzień, zmuszasz swoje ciało do zwrócenia się do tkanek w celu uzyskania energii.

W najlepszym przypadku będzie to pochodzić z tkanki tłuszczowej, a w najczarniejszym scenariuszu ciało pozyska energię z mięśni. Zazwyczaj na diecie redukcyjnej jest to mieszanka obu.

W jednym z badań przeprowadzonych w Bostonie zbadano różnice w przyrostach masy mięśniowej, a także całkowitą utratę tłuszczu, gdy badani albo przyjmowali hydrolizat białka kazeiny w porównaniu z hydrolizatem białka serwatki, używając diety niskokalorycznej i wykonując trening oporowy.

Podczas, gdy obie grupy wykazywały utratę tłuszczu, grupa stosująca białko kazeinowe wykazała większą średnią utratę tłuszczu i większy wzrost wytrzymałości klatki piersiowej, ramion i nóg.

Oprócz tego zauważono, że grupa kazeinowa wyszła z badania z wyższym całkowitym procentem masy beztłuszczowej w porównaniu z poprzednim pomiarem. Wskazuje to na większą zdolność do zachowania szczupłego ciała, co pokazuje, że kazeina jest szczególnie skuteczna w utrzymywaniu mięśni.

Należy również wspomnieć, że obie grupy podniosły swoje spożycie białka do 1,5 g na kilogram masy ciała na dzień.

Pamiętaj!
Jeśli nie spożywasz wystarczającej ilości białka podczas diety, nie ma znaczenia, jakiej formy używasz, nadal będziesz tracić tkankę mięśniową.

Kazeina a utrata tłuszczu

Ponieważ białko kazeinowe jest postacią białka, która ma wysoką zawartość wapnia, okazuje się również korzystna pod względem całkowitej utraty tłuszczu. Wiele osób szybko odwraca się od produktów mlecznych podczas próby utraty tkanki tłuszczowej, ponieważ czuje, że spowolni to utratę tkanki tłuszczowej. Brak jednak wiarygodnych danych na ten temat.

Jest to całkowicie sprzeczne z prawdą. W jednym z badań przeprowadzonych przez International Journal of obesity zaobserwowano, że badani, którzy łączyli duże spożycie wapnia z normalnym spożyciem białka, wykazali zwiększenie wydalania tłuszczu i energii w kale o około 350 kJ większe niż ci, którzy albo przyjmowali niskie spożycie białka bez takiej interwencji, lub osoby spożywające duże ilości wapnia i wysoką zawartość białka.

Z tego badania wynika, że najlepiej jest znaleźć równowagę między spożyciem wapnia i białka, a nie tylko zwiększyć ilość białka w celu zwiększenia utraty tłuszczu.

Sproszkowane białko kazeiny pomoże ci osiągnąć oba cele, jakim jest zwiększenie spożycia wapnia, a także zwiększenie spożycia białka, co pozwala zmaksymalizować korzyści związane z utratą tłuszczu.

Kazeina pomaga utrzymać zdrowe jelita.

Kolejną bardzo ważną zaletą kazeiny jest to, że pomaga ona utrzymać w zdrowiu okrężnicę. W jednym z badań naukowcy sprawdzili korzyści zdrowotne różnych białek i odkryli, że białka mleczne sprzyjają zdrowiu okrężnicy lepiej niż mięso i soja. Jest to kolejny powód, dla którego należy zdecydowanie rozważyć dodanie białka kazeinowego do dziennego spożycia.

Wolniejsza absorbcja białka

Kazeina wchłania się wolniej niż inne rodzaje białek. Może być to niekorzystne w pewnych sytuacjach. Na przykład kiedy po treningu jak najszybciej chcemy przetrwać katabolizm mięśniowy. Będzie jednak to idealna opcja na noc, oraz dla osób chcących jak najdłużej czuć uczucie sytości.

Kazeina to białko wysokiej jakości

Wreszcie, ostatnia korzyść, jaką otrzymasz poprzez wprowadzenie białka kazeiny do diety, jest fakt, że jest jednym z najlepszych źródeł białka o wysokiej jakości.

Jakość białka jest oceniana przez pryzmat zawartym w nich aminokwasów. Gorszej jakości źródła białka jak rośliny często przez nadmiar jednych a niedobór drugich nie mogą być w efektywny sposób wykorzystane przez organizm.

W jednym z badań opublikowanym przez Journal of Nutrition naukowcy zauważyli, że białko kazeiny ma szczególnie wysoka jakość w porównaniu z białkiem sojowym, co czyni go ważnym źródłem białka.

Jeśli przestrzegasz diety wegetariańskiej, w której mięso jest ograniczone (inne wysokiej jakości źródło białka), to dodanie kazeiny, jeśli jest w porządku z twoimi postanowieniami, będzie najlepszym wyborem.

Źródło:
https://www.bodybuilding.com/fun/casein-protein-health-benefits.htm

xxxxx

yyyyy

Related Post

Trec Vitargo 2100 gTrec Vitargo 2100 g

VITARGO ELECTRO-ENERGY to preparat oparty na opatentowanej formule VITARGO® z dodatkiem elektrolitów. Ten rodzaj węglowodanów, charakteryzuje się dużym ciężarem molekularnym i niską osmolalnością. VITARGO ELECTRO-ENERGY to preparat polecany do uzupełniania